Zdravý mrkvový dort s čokoládovým pokušením

20.01.2019

Je to zhruba 7 let, co se s mrkváčema roztrhl pytel a dneska je zná už opravdu každý. Já jsem rozhodně fanynka všeho s mrkví, takže jsem se rozhodla udělat i svou zdravou verzi, zkuste doma a napište mi do komentářů, komu chutnal!

Je plný nenasycených mastných kyselin ve vlašských oříšcích, je bezlepkový a plný betakarotenu. Krém je tvarohový a je v něm kapka bílé čokolády, takže pohladí po duši i milovníky sladkého :)!

Na velkou koláčovou formu budete potřebovat:

250 - 300 g vlašských ořechů mletých na mouku

500 g mrkve nastrouhané najemno

5 vajec

160 g medu

šťávu z 1/2 citrónu

1 prášek do pečiva

100 g pohankové mouky

150 g řepkového oleje

1 tučný tvaroh (vanička)

40 g bílé čokolády  

1 lžička kokosového tuku

Smícháme mrkev, ořechy a med. Bokem vyšleháme vejce a přidáme do nich olej a citrónovou šťávu a směs smícháme s mrkví a ořechy s medem. Přidáme prášek a mouku a pořádně vše smícháme. 

Těsto nalijeme do vymazané formy a pečeme na 170°C asi 45 min. Po vytažení necháme koláč úplně vychladnout.

Bílou čokoládu rozpustíme v lázni s trochou kokosového oleje a necháme lehce vychladnout. Pak smícháme s tvarohem, který jsme už před hodinkou vytáhli z lednice. Když se nám vše spojí, můžeme směs natřít na vychladlý koláč.

Ozdobíme kudrlinkami z mrkve a podáváme.