Zapečený lilek s cheddarem

30.08.2017

Skvělá rychlovka, která zasytí a zabere půl hodinky! Navíc je biologicky vyvážená :).

Lilek je specifická zelenina, která nechutná všem, ale určitě stojí za to ho vyzkoušet. Má plno vitámínů a vlákniny a je nízkokalorický. Z vitamínů v něm najdeme hlavně vitamín A a celou řadu vitamínů B. 

Můžeme ho jíst samostatně, jako přílohu k masu nebo naopak s brambory jako přílohou.

Na dvě porce budeme potřebovat:

1 větší lilek (500g)

2 vejce

25g cheddaru

sůl, grilovací koření

1 lžička sójové omáčky

1 lžička olivového oleje

Lilek omyjeme, rozkrojíme napůl a z obou půlek vydlabeme dužinu. Vemte jí více, aby pak náplň z lilku nevytekla. 

Obě půlky posypeme lehce solí a necháme chvilku "vypotit", aby lilek nebyl hořký. Dužinu nakrájíme na malé kousky a na oleji orestujeme spolu se sojovou omáčkou a grilovacím kořením.

Vzniklou směs smícháme s vejci a rozdělíme do obou půlek lilku (sůl z nich opláchneme před tím). Nasypeme na směs cheddar a dáme zapéct na 200°C asi 20 min.

Dobrou chuť :)!

Kalorická biologická hodnota na 1 porci:

229 Kcal, 12g bílkovin, 12g sacharidů, 15g tuků