Zapečené dýňové misky

06.01.2018

Tuhle mňamku si dopřejte, pokud vaříte třeba zeleninovou polévku nebo rovnou dýňovou. Zbude Vám totiž nějaká dýně, tak aby se Vám nestalo, že nevíte, co s ní.

Máslová dýně je jednou z celé řady odrůd dýně a je výborná jak na polévku, tak také na zapékaní, do salátů a dortíků. Je sladká a obsahuje spoustu minerálů přes draslík, vápník a hořčík a působí blahodárně na trávící trakt. Má ale také dost sacharidů, tak je dobré kombinovat ji také s bílkovinami a tuky.

Zpracování dýně je časově náročnější, protože aby dobře změkla, potřebuje alespoň 30-40min v troubě, takže si ji nechejte na víkend nebo na večer, pokud máte přes týden některý den více času ;).

Na dvě porce potřebujete:

400 g máslové dýně Butternut + asi 50g na náplň (Celá dýně má asi 1kg, uvádím zde jen používánou část na misky, zbytek jsem dala do polévky).

1 cuketa (asi 250 g, co zbude na plechu použijete do polévky zase)

1 šalotka

1 lžíce olivového oleje

1 vejce

sůl, pepř, případně červená paprika a jiné koření dle chuti

Dýni oloupeme, odřízneme horní, užší část, kterou nakrájíme na kostky. Spodní část vydlabeme. Šalotku nakrájíme na měsíčky a rozprostřeme ji rovnoměrně na plech spolu s na kostky nakrájenou dýní. Zakápneme olivovým olejem, přidáme na bok plechu obě vydlabané misky a dáme vše na 40 min péct na 220°C do trouby.

Mezitím si oloupeme cuketu a nakrájíme ji také na kostky. Po 20 min ji přidáme ke kostkám dýně do trouby. Cuketa je vždy rychleji, proto ji přidáme až později. Misky vytáhneme a necháme chvíli bokem chladnout.

Než se nám vše upeče rozklepneme si vejce do misky a vyšleháme ho trochu s kořením dle chuti. Jakmile máme kostky upečeny, zhruba 4 - 5 lžíc celé směsi (dle velikosti vydlabaných misek) smícháme s rozšlehaným vejcem a nalijeme do dýňových misek. Misky pak dáme znova péct na 220°C na dalších 25min. 

Podáváme teplé.


Kalorická a biologická hodnota 1 misky:

202 Kcal, 6 g bílkovin, 30 g sacharidů, 6 g tuků