Veganský burger

19.12.2018

Burger je po svíčkové asi nejoblíbenějším českým pokrmem :D, hlavně se s bistry, které burgery dělají, letos roztrhl pytel.

Co ale naši milí vegetariáni, jak ti k tomu přijdou? :) Zkusila jsem vytvořit variantu i pro ně a povedlo se! Tento burger je plný bílkovin z čočky, obsahuje vitamíny a minerály ze zeleniny a je tak příjemnou alternativou nejen na večeři, ale také na letní oběd.

Na 6 ks budete potřebovat:

6 housek na burgery

2-3 cibule (šalotky)

70 g červené čočky

300 g žampionů

1-2 stroužky česneku

salát little gem

2 lžíce chia semínek do vody

1 lžíce tymiánu, sůl, pepř, chilli podle chuti

olej na smažení

3 lžičky dijonské hořčice

bbq omáčku

2 lžičky agáve sirupu

70 g strouhanky

Z daného množství se vám může povést až 8 ks "masa", záleží, jak velké je budete dělat.

Nejdříve si namočíme chia do vody, aby nám nabobtnala, jsou náhradou vajíčka, takže je opravdu potřebujeme aktivované.

Dáme vařit čočku dle návodu a vaříme ji úplně doměkka, neochucenou. Bokem si orestujeme na oleji žampiony a 1 cibuli na kostičky, přidáme tymián a lisovaný česnek. V dalším hrnečku pak orestujeme zbylé dvě cibule nakrájené na měsíčky a když je cibule měkká, přidáme agáve (nebo med), aby se nám zkaramelizovala. Odložíme ji bokem a necháme na ozdobu.

Uvařenou čočku (pokud možno úplně bez vody) přidáme ke směsi s žampiony a promícháme, pak necháme zchladnout. Až je směs vychladlá, dáme ji do mixéru a mixujeme lehce, abychom neměli kaši, ale ani velké kusy. Přidáme chia, hořčici a strouhanku a pořádně promícháme, aby se vše spojilo. Pak dáme směs na 30-60min do lednice, aby nám trochu ztuhla.

Po této době vyndáme směs a tvarujeme burgry, které pak smažíme na oleji na pánvi z obou stran, jsou křehké, ale když trochu vychladnout pevně drží.

Housky rozřežeme napůl a opečeme na pánvi nebo domácím grilu (toustovači), položíme salát, "maso", zkaramelizovanou cibulku a bbq omáčku a vše přiklopíme druhou částí bulky. Dobrou chuť!