Veganský burger
Burger je po svíčkové asi nejoblíbenějším českým pokrmem :D, hlavně se s bistry, které burgery dělají, letos roztrhl pytel.
Co ale naši milí vegetariáni, jak ti k tomu přijdou? :) Zkusila jsem vytvořit variantu i pro ně a povedlo se! Tento burger je plný bílkovin z čočky, obsahuje vitamíny a minerály ze zeleniny a je tak příjemnou alternativou nejen na večeři, ale také na letní oběd.
Na 6 ks budete potřebovat:
6 housek na burgery
2-3 cibule (šalotky)
70 g červené čočky
300 g žampionů
1-2 stroužky česneku
salát little gem
2 lžíce chia semínek do vody
1 lžíce tymiánu, sůl, pepř, chilli podle chuti
olej na smažení
3 lžičky dijonské hořčice
bbq omáčku
2 lžičky agáve sirupu
70 g strouhanky
Z daného množství se vám může povést až 8 ks "masa", záleží, jak velké je budete dělat.
Nejdříve si namočíme chia do vody, aby nám nabobtnala, jsou náhradou vajíčka, takže je opravdu potřebujeme aktivované.
Dáme vařit čočku dle návodu a vaříme ji úplně doměkka, neochucenou. Bokem si orestujeme na oleji žampiony a 1 cibuli na kostičky, přidáme tymián a lisovaný česnek. V dalším hrnečku pak orestujeme zbylé dvě cibule nakrájené na měsíčky a když je cibule měkká, přidáme agáve (nebo med), aby se nám zkaramelizovala. Odložíme ji bokem a necháme na ozdobu.
Uvařenou čočku (pokud možno úplně bez vody) přidáme ke směsi s žampiony a promícháme, pak necháme zchladnout. Až je směs vychladlá, dáme ji do mixéru a mixujeme lehce, abychom neměli kaši, ale ani velké kusy. Přidáme chia, hořčici a strouhanku a pořádně promícháme, aby se vše spojilo. Pak dáme směs na 30-60min do lednice, aby nám trochu ztuhla.
Po této době vyndáme směs a tvarujeme burgry, které pak smažíme na oleji na pánvi z obou stran, jsou křehké, ale když trochu vychladnout pevně drží.
Housky rozřežeme napůl a opečeme na pánvi nebo domácím grilu (toustovači), položíme salát, "maso", zkaramelizovanou cibulku a bbq omáčku a vše přiklopíme druhou částí bulky. Dobrou chuť!