Thaiské dýňové kari s cizrnou

18.10.2017

V rámci dýňového menu :D přidávám další výborné jídlo. Na Thaiské kari můžeme použit jak kravské mléko, tak také kokosové nebo mandlové, podle toho, jaké máte nejraději. Já použila bezlaktózové ;).

Jak jsem již popsala v předchozím receptu, dýně je skvělá zelenina, plná vitamínů a minerálů a hodí se jak naslano, tak také do sladkých pokrmů.

Do kari jsem přidala také cizrnu, která obsahuje pomalé sacharidy a je skvělým zdrojem vitamínu B, může ale nadýmat, proto ji můžete klidně vyměnit za méně dráždivou červenou čočku.

Na 4 porce budete potřebovat:

200ml mléka

200ml smetany na vaření (12%)

350g dýně Hokkaido (půlka střední dýně)

1 lžíce olivového oleje

240g červených fazolí (plechovka)

10g zázvoru

1/2 lžičky kurkumy

půlku chili papričky (podle chuti)

100g vařené cizrny

sůl, pepř

300g kuřecích prs

1 lžíce řepkového oleje

koření podle chuti

Cizrnu propláchneme a namočíme na 12h (přes noc). Na druhý den ji zcedíme, zalijeme znova vodou tak, ať alespoň 1cm přesahuje a vaříme doměkka zhruba 40min.

Dýni nakrájíme na kostičky, položíme na pečící papír, zakápneme olivovým olejem a dáme na 40min a 200°C do trouby.

Zatímco se nám dýně a cizrna připravuje, kuřecí prsa smícháme s řepkovým olejem a kořením a orestujeme na pánvi. Můžeme je naložit i dříve, záleží, kolik máme na přípravu času. 

Do hrnce vlijeme mléko, smetanu, nastrouhaný zázvor, kurkumu, chili, fazole a cizrnu a přivedeme k varu. Postupně přidáme uvařenou cizrnu a dýni, posolíme a popepříme podle chuti a nakonec přidáme kuřecí maso a důkladně promícháme.

Bon appetite :)!


Kalorická a biologická hodnota na 1 porci:

351 Kcal, 28g bílkovin, 28g sacharidů, 13g tuků