Špízy s mangovou omáčkou

15.03.2018

Už plánujete letní dovolenou? Vidíte se u moře, jak degustujete exotické mňamky? :D

Jestli ano, dnešní recept Vás potěší. Rozhodla jsem se zkusit mangovou omáčku a ozvláštnit tak kuřecí špízy. Kuřecí maso je plné bílkovin a obsahuje méně tuku, proto se doporučuje do racionálního nebo také redukčního jídelníčku. 

Ze zeleniny jsem vybrala cuketu plnou vitamínu A, B a E a vápníku, cibuli jako přírodní antibiotikum v době chřipek a řepu, která je také velkým zdrojem vitamínu C, ale také resveratrolu, který ochraňuje DNA a vlákniny. Celkově řepa pomáhá snižovat cholesterol a tak podporuje boj proti kardiovaskulárním chorobám. Navíc pečená chutná skvěle!

Mangová omáčka je dochucena mandlovým mlékem a zahuštěna kokosovým nápojem, pokud byste neměli nic podobného kokosové mouce, můžete zkusit rýžovou nebo i pšeničnou (pro ty, co snášejí lepek).

Na 8 špízu potřebujeme:

1,5 kg kuřecích prsou

60 g řepkového oleje (6 lžíc)

20 g tamari (2 lžíce)

1,5 lžičky koření na steak

2 cukety

1 paprika

250 g cibule

250 g předvařené řepy

Na mangovou omáčku:

1 velké mango (asi 500 g)

300 ml vody

100 ml mandlového mléka neslazeného

2 lžičky kokosového nápoje sušeného

1/3 lžičky badyánu a skořice

1/2 lžičky kari

1 lžička pomerančové kůry (já měla sušenou je méně výrazná, čerstvé můžete dát méně)

špetka soli

chilli

Kuřecí maso omyjeme, nakrájíme na větší kostky, naložíme do oleje a koření a necháme hodinku odležet. Mezitím si nakrájíme zeleninu na větší kousky/kolečka a připravíme si plech s pečícím papírem.

Když je kuřecí připraveno, postupně napícháme suroviny na špejle nebo špízové jehly. Z množství jsem vytvořila 8 jehel a trochu masa mi ještě zbylo. Jehly dáme na plech a pečeme asi 40 min na 180 °C.

Mango oloupeme a nakrájíme na malinké kousíčky, zalijeme vodou a necháme na mírném ohni dusit alespoň 20 min, dokud nebude mango úplně měkké. V půlce času přidáme koření, aby omáčka natáhla vůni a chuť. Když je mango měkké, rozmixujeme ho tyčovým mixérem dohladka. Pak přidáme mléko a kokosový nápoj na zahuštění a vše necháme projít varem na minutku. Omáčka je hotová. Podáváme zatepla či studena, jak má kdo rád.

Kalorická a biologická hodnota 1 špízu s mangovou omáčkou:

381 Kcal, 46 g bílkovin, 21 g sacharidů, 11 g tuků