Šnečci

10.07.2017

Dnes také potěším milovníky výtvorů z listového těsta. Ačkoliv vím, že všemožné štrůdly rozhodně nespadají do racionální stravy, kdo by těmto zdravějším krasavcům odolal? :)

Místo klasického listového těsta jsem použila vícezrnné, které koupíte v Tescu/Hrušce a je jen o pár korun dražší, než klasická varianta. Díky těstu obohatíme šneky nejen o nenasycené mastné kyseliny v podobě zrníček, ale také zde najdeme více vitamínu B.

Co bude potřeba:

500g vícezrnného těsta

150g sýru gouda light

182g krůtí šunky stehenní (90% masa)

100ml bbq steak omáčky (já použila od Vitany)

60g sterilované kukuřice

mouka na poprášení

Těsto si rozpůlíme napůl a první půlku rozválíme na větší čtverec, jako bychom dělali závin. Vícezrnní těsto má díky zrníčkům trochu tendenci se trhat, proto buďte malinko opatrnější. 

Jakmile máme rozváleno, potřeme těsto 50g bbq omáčky, poklademe šunkou a posypeme nastrouhanou goudou. Já kladu vše na bližší půlku těsta, ne po celé ploše, protože když budete šneky motat, budou se Vám ingredience trošku posouvat. Nakonec posypu trochu kukuřicí a začnu motat směrem od sebe. Těsto mírně utahujte, aby váleček nebyl příliš volný.

Stejný postup zopakuji s druhou půlkou a obě rolky pak na 15min hodím do ledničky. Případně je tam dávam postupně, aby se mi první už chladila, než udělám druhou. Vtip je v tom, že ztuhlejší těsto jde lépe krájet.

Po 15min vytáhnu jednu rolku a nakraju ji na 0,8 - 1 cm hrubá kolečka. Ta položím na pečící papír, potřu žloutkem a peču v troubě na 170°C asi 15-20min. Hotového šneka poznáte tak, že když se otočí, je zespoda malinko nahnědlý.

Z celého množství jsem udělala 53 šneků.

Kalorická a biologická hodnota 1 šneka:

53 Kcal, 2,1g bílkovin, 3g sacharidů, 3g tuků