Sladký raw dortík

18.01.2018

Tento dortík je už druhou verzí sama sebe, první se totiž úplně nepovedla, ale vzhledem k tomu, že je třeba zkoušet nové věci, jsme tady s verzí vol. 2 :)!

V mnoha receptech doporučují ořechy dopředu namočit, má zkušenost je taková, že půlhodinky stačí, pokud totiž nemáte velmi výkonný kuchyňský robot, nikdy z kešu úplně hladkou hmotu neuděláte. Namáčet ovoce se nevyplácí, proto máme variantu dvě. Pokud totiž ovoce namočíte, riskujete, že Vám korpus nevytvoří pevnou hmotu.

Dortík určitě není nízkosacharidovou variantou, ba naopak, přesto je ale o hodně zdravější variantou, než klasické dorty z mouky. Najdeme v něm totiž spoustu vitamínů a minerálů a také nenasycené mastně kyseliny. Ty bychom našli převážně v  avokádu, které je skvělým zdrojem také esenciálních aminokyselin a železa.

Na korpus potřebujeme:

100 g sušených vypeckovaných datlí

75 g sušených meruněk

75 g sušených brusinek

50 g sušených švestek

150 g nesolených arašídů

Na náplň:

1 avokádo

2 banány

200g kešu

50 g jahod

asi 2 lžičky vody

Kešu si na půl hodiny namočíme.

Sušené ovoce a arašídy dáme do mixeru, přidáme vodu a mixujeme, dokud není vše na co nejmenší části, dle možností mixerů. Já si množství rozdělila na dvě půlky, protože by to můj robot všechno nezvládl. 

Když máme umixováno, vyklopíme hmotu do dortové formy, do které si před tím vložíme pečící papír, a důkladně hmotu vytvarujeme na dno.

Kešu smícháme s avokádem, banánem, jahodami a pokud chceme můžeme přidat i kokosový olej nebo vanilku a vše opět rozmixujeme co nejvíce dohladka. Směs vylijeme na korpus, uhladíme, případně ozdobíme ovocem a dáme do lednice chladit.

Doporučuji si dortík udělat aspoň 24h předem, pořádně ztuhl po dvou dnech, jinak se musí krájet opatrně ;).

Kalorická a biologická hodnota 1 kousku (z 12ti):

284 Kcal, 7 g bílkovin, 28 g sacharidů, 16 g tuků