Skoro zdravý koláč
Skoro zdravý koláč je super věc. Můžete si ho totiž libovolně upravit! Já použila špaldovou mouku, která je oproti běžné bílé plná vitamínu, minerálů a vlákniny. Na druhou stranu jsem ale použila klasický cukr, který můžete nahradit medem (více vitamínů), banánem nebo sladidlem.
Ovoce můžete také vyměnit. Rybíz je bohatým zdrojem vitamínu C a vlákniny, ale červený má kyselou chuť, proto jsem jej obalila trochu v cukru, pokud ale chcete zdravější, dietnější verzi, využijte maliny, jahody nebo jablka.
Na celý koláč potřebujeme:
250g špaldové mouky
140g cukru
1 prášek do pečiva
1-2 lžičky vanilkové tresti
400g zakysané smetany
2 vejce
160g rybízu
50g cukru
Na posypku:
50g cukru
50g hery
20g špaldové mouky
1 lžička skořice
Sypké suroviny přesejeme přes sítko a smícháme s ostatními surovinami, dobře promícháme a vylijeme těsto rovnoměrně na předem vymazanou (hera) a špaldovou moukou vymazanou koláčovou formu. Já použila tentokrát cca 28 cm průměr, ale můžete použít i menší.
Rybíz si obalíme v cukru a posypeme jím hustě celý koláč. Naposledy přidáme vypracovanou posypku, kterou rovnoměrně rozvrstvíme po koláči.
Pečeme na 180°C přibližně 50 min dozlatova.
Kalorická a biologická hodnota 1 kousku:
256 Kcal, 5g bílkovin, 40g sacharidů, 9g tuků