Skoro zdravý koláč

20.12.2017

Skoro zdravý koláč je super věc. Můžete si ho totiž libovolně upravit! Já použila špaldovou mouku, která je oproti běžné bílé plná vitamínu, minerálů a vlákniny. Na druhou stranu jsem ale použila klasický cukr, který můžete nahradit medem (více vitamínů), banánem nebo sladidlem.

Ovoce můžete také vyměnit. Rybíz je bohatým zdrojem vitamínu C a vlákniny, ale červený má kyselou chuť, proto jsem jej obalila trochu v cukru, pokud ale chcete zdravější, dietnější verzi, využijte maliny, jahody nebo jablka.

Na celý koláč potřebujeme:

250g špaldové mouky

140g cukru

1 prášek do pečiva

1-2 lžičky vanilkové tresti

400g zakysané smetany

2 vejce

160g rybízu

50g cukru

Na posypku:

50g cukru

50g hery

20g špaldové mouky

1 lžička skořice

Sypké suroviny přesejeme přes sítko a smícháme s ostatními surovinami, dobře promícháme a vylijeme těsto rovnoměrně na předem vymazanou (hera) a špaldovou moukou vymazanou koláčovou formu. Já použila tentokrát cca 28 cm průměr, ale můžete použít i menší.

Rybíz si obalíme v cukru a posypeme jím hustě celý koláč. Naposledy přidáme vypracovanou posypku, kterou rovnoměrně rozvrstvíme po koláči.

Pečeme na 180°C přibližně 50 min dozlatova.


Kalorická a biologická hodnota 1 kousku:

 256 Kcal, 5g bílkovin, 40g sacharidů, 9g tuků