Skořicoví šneci - jak se vyhnout cukru :)!

08.11.2018

Taky milujete dobroty z listového těsta? Šneky slané i sladké? Ale když to není vůbec zdravééééé :D!

Já vím, co vás trápí a můžu upřímně říct, že mne také. Nedávno jsem totiž našla recept na šnečí koláč, jenže zahrnoval nejen spoustu rafinovaného cukru, ale také mléko a máslo a proto to pro mě bylo no go. Rozhodla jsem se ale, že to zkusím prostě vymyslet, jak si tuhle dobrůtku dopřát a aspoň trochu méně potrápit to tělíčko :).

Tady je výsledek, který opravdu stojí za to!

Na 1 koláč (28 cm průměr cca) potřebujete:

1 listové těsto 500 g (používám babiččino nebo výběrové)

1 jablko

80 g medu

skořici

pistácie natural (nebo jiné ořechy)

1 žloutek

kokosový tuk na vymazání

Těsto rozdělíme na dvě půlky, první dáme bokem a druhou rozválíme do kulatého tvaru. Formu si vymažeme kokosákem a rozválené těsto do ní vložíme. Vytvarujeme podle okrajů a uhladíme. Dáme do lednice trochu ztuhnout. 

Vyválíme druhou půlku, pomažeme ji medem podle chuti (opatrně, ať si nepotrháte těsto) a posypeme plochu těsta skořicí. Těsto pak rolujeme do ruličky, velmi opatrně, ať nic nevyteče a nepotrháme ho. Můžeme dát také na chvíli do lednice, ale není to nutné.

Jablko nakrájíme na velmi úzké měsíčky a poklademe jimi dno koláčové formy, kde již máme jednu půlku těsta natlačenou. Pak krájíme ruličku na 1 cm šneky a ty pokládáme na jablíčka. Nakonec zasypeme ořechy a dáme péct na 180°C přibližně 30-40 min, prostě dozlatova.

Podáváme s kávičkou ke snídani :)!