Salátek s balkánem a kuřecím masem
A teď zase zpátky ke zdravějším variantám. Tento salátek je skvělým obědem, ale opět i vydatnou večeří. Hodně záleží, jestli jedete low carb a tak Vám přílohy nechybí.
Krom velkého množství vlákniny v zelenině, obsahuje salát i granátové jablko, tedy zdroj vitamínu C a látek snižujících cholesterol, balkánský sýr, který je sice slanější, takže pokud máte problém s tlakem, doporučuji vyměnit za středně tučný eidam nebo mozzarelu, dodá ale tělu živočišné tuky, bílkoviny a vápník a dá salátu šmrnc.
Kadeřávek pak vše oživí od zašlé šedi ledového salátu a navíc snižuje cholesterol a pomáhá při střevních potížích :).
Kuřecí maso je pak bohaté na bílkoviny a je dietní, takže se určitě do racionálního i low carb jídelníčku skvěle hodí.
Na 2 velké porce potřebujeme:
40g kadeřávku
160g čínského zelí (jiného salátu)
100g okurky
50g papriky
1 rajče
50g granátového jablka (půlka)
75g balkánského sýra
25ml olivového oleje
1 lžička tamari
2 lžičky sezamu
2 kuřecí stehna
10g másla
koření, sůl, pepř
Kuřecí stehna posolíme, opepříme a vložíme do pekáčku. Přidáme nové koření, pepř případně a podlijeme horkou vodou. Na závěr přidáme plátky másla na maso a dáme péct na hodinu na 180°C.
Mezitím si natrháme saláty, nakrájíme zeleninu a vyloupáme zrníčka jablka, přidáme nadrobený balkán a vše promícháme.
Připravíme si dresink z olivového oleje, tamari a sezamu a salát jím přelijeme. Pak už nám schází jen poslední krok. Upečená kuřecí stehna obereme a maso přidáme do salátu.
Dobrou chuť :)!
Kalorická a biologická hodnota 1 porce.
468 Kcal, 34g bílkovin, 15g sacharidů, 32g tuků