Salátek s balkánem a kuřecím masem

20.12.2017

A teď zase zpátky ke zdravějším variantám. Tento salátek je skvělým obědem, ale opět i vydatnou večeří. Hodně záleží, jestli jedete low carb a tak Vám přílohy nechybí.

Krom velkého množství vlákniny v zelenině, obsahuje salát i granátové jablko, tedy zdroj vitamínu C a látek snižujících cholesterol, balkánský sýr, který je sice slanější, takže pokud máte problém s tlakem, doporučuji vyměnit za středně tučný eidam nebo mozzarelu, dodá ale tělu živočišné tuky, bílkoviny a vápník a dá salátu šmrnc

Kadeřávek pak vše oživí od zašlé šedi ledového salátu a navíc snižuje cholesterol a pomáhá při střevních potížích :).

Kuřecí maso je pak bohaté na bílkoviny a je dietní, takže se určitě do racionálního i low carb jídelníčku skvěle hodí.

Na 2 velké porce potřebujeme:

40g kadeřávku

160g čínského zelí (jiného salátu)

100g okurky

50g papriky

1 rajče

50g granátového jablka (půlka)

75g balkánského sýra

25ml olivového oleje

1 lžička tamari

2 lžičky sezamu

2 kuřecí stehna 

10g másla

koření, sůl, pepř

Kuřecí stehna posolíme, opepříme a vložíme do pekáčku. Přidáme nové koření, pepř případně a podlijeme horkou vodou. Na závěr přidáme plátky másla na maso a dáme péct na hodinu na 180°C.

Mezitím si natrháme saláty, nakrájíme zeleninu a vyloupáme zrníčka jablka, přidáme nadrobený balkán a vše promícháme.

Připravíme si dresink z olivového oleje, tamari a sezamu a salát jím přelijeme. Pak už nám schází jen poslední krok. Upečená kuřecí stehna obereme a maso přidáme do salátu.

Dobrou chuť :)!


Kalorická a biologická hodnota 1 porce.

468 Kcal, 34g bílkovin, 15g sacharidů, 32g tuků