Roztomilé bezlepkové dortíčky

16.07.2018

Tento víkend jsem si konečně našla čas na nový receptík! Jela jsem si takhle na kole a říkala si, co bych vymyslela a najednou šup! A recept byl tu :D! Miluji tyhle kreativní dny!

Tyhle roztomilé dortíky potěší všechny vegany, ale také nás všežravce a dokonce byly schváleny i muži :D! Najdete v nich bezlepkovou pohankovou mouku, spoustu ovoce a tedy vitamínů a vlákniny a samozřejmě i sacharidy, ale ty pomalejší a zdravější.

Na ozdobu i do těsta jsem použila datle, protože se jich nemohu nabažit, ale můžete je klidně vyměnit za meruňky či švestky.

Na 12 kousků budeme potřebovat:

200 g pohankové mouky

2 jablka

1 vetší mrkev

1 banán

80 ml rýžového neslazeného mléka

50 g medu (nebo rostlinného sirupu)

100 g sušených vypeckovaných datlí

10 g drcených mandlí na ozdobu

1 lžička skořice, sody a citrónové šťávy

1/3 lžičky badyánu

Smícháme mouku a koření, přidáme mrkev nastrouhanou najemno a datle a vše lehce promícháme. Banán a oloupané jablka nakrájená na kousky vložíme do silného mixéru, přidáme mléko a mixujeme úplně dohladka. Směs vlijeme na suché suroviny a promícháme. Vezmeme si formu na dortíky a vymažeme ji kokosovým olejem.

Pak plníme rovnoměrně jednotlivá okýnka až skoro po okraj. Pečeme na 170°C 25 min.

Dobrou chuť :)!

Kalorická a biologická hodnota 1 kousku:

124 Kcal, 2 g bílkovin, 27 g sacharidů, 1g tuků