Řepové carpaccio

14.07.2017

Řepový salát jsme dostávali už jako děti ve školní jídelně. 

Díky tomu do nás vpašovali velké množství vitamínu C, draslík, hořčík a třeba také flavonoidy, což jsou látky, které působí jako antioxydant a zbavují tělo volných radikálu. Řepa proto působí antikarcinogenně a podporuje kvalitu cév. Další výhodou je také větší množství vlákniny, které podporuje funkci zažívacího traktu.

Přesto mám dojem, že jsou lidé, kteří mají řepu rádi nebo ji nesnáší, nic mezi tím :). Pokud patříte do té první skupiny, tahle řepová svačinka je pro Vás jako dělaná.

Ingredience:

175g červené řepy předvařené

30g balkánského sýru (můžete nahradit kozím nebo jakýmkoliv, který preferujete)

10g vlašských ořechů 

Pokud použijete předvařenou řepu (Tesco/Penny market atp.), stačí řepu jen nakrájet na tenká kolečka. Pokud byste použili syrovou, je třeba řepu povařit alespoň 2h doměkka. 

Řepu posypeme balkánským sýrem a na závěr přidáme vlašské ořechy na drobno nalámané. Kdo nemá rád vlašáky, může přidat třeba lískové nebo kešu, bud v nich ale malinko více cukru.

Kalorická a biologická hodnota:

236 Kcal, 7,8g bílkovin, 20,3g sacharidů, 6,6g tuků