Polévka z červené čočky s mrkví a kurkumou

27.08.2017

Červená čočka je nejkouzelnější luštěnina, se kterou jsem se do teď potkala. Její příprava je velmi jednoduchá, odpadá veškeré namáčení přes noc a dlouhé vaření, je výživná a chuťově skvělá. Navíc nám dodá kupu pomalých sacharidů, železo a vápník a také reguluje hladinu cholesterolu v krvi.

V kombinací s mrkví a kurkumou jde o labužnickou záležitost :). Polévku využijete na oběd, ale také samostatně na večeři, je totiž hustá a tak zasytí.

Na 4 porce budeme potřebovat:

5 středních mrkví (350-400g)

100g červené čočky

10ml olivového oleje

cca 600ml vody

3 lžíce sójového mléka

1/2 lžičky kurkumy

koření grilovaná zelenina, sůl, koriand, sušený celer, čerstvý rozmarýn

Mrkve oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké hranolky. Takto je poklademe na pečící papír, pokapeme olivovým olejem, posypeme grilovacím kořením na zeleninu či jiným dle výběru a dáme na 200°C do trouby, pečeme cca 25-30min, dokud není mrkev měkká.

Čočku propláchneme, vložíme do hrnce spolu s čerstvým (nebo sušeným) rozmarýnem a koriandrem, zalejem vodou tak 1cm nad čočku a vaříme 20min. Potřebujeme, aby se čočka více rozvařila, jinak by jí stačilo 10min.

Když máme obě suroviny hotové, dáme hrnec na chvilku pryč z hořáku, smícháme čočku i mrkev v hrnci, zalejeme 400ml vody a rozmixujeme tyčovým mixérem. Já mixovala nejdřív čočku, mrkev zvlášť a pak je smíchala, záleží, jak výkonný máte "tyčák". 

Polévku dáme zpět na hořák, přidáme kurkumu a mléko a ještě chvíli povaříme. Na talíři pak můžeme ozdobit červeným šafránem nebo petrželkou.


Kalorická a biologická hodnota na 1 porci:

137 Kcal, 8g bílkovin, 22,3g sacharidů, 2g tuků