Pohankové rizotto s chilli
Pokud hledáte alternativu k pravému rizottu z rýže, pohanka je tou pravou volbou.
Je bezlepková, takže si ji mohou vychutnat i celiaci, obsahuje téměř všechny aminokyseliny (18), které tělo potřebuje, dále v ní najdeme spoustu vitamínů a minerálů, především skupiny B, E a C a také rutin, který je prospěšný pro kardiovaskulární systém a podporuje pružnost cév.
Pohanka obsahuje také spoustu nenasycených mastných kyselin, především kyselinu linolovou, neboli omega 3 a omega 6 kyselinu linolenovou, které přispívají ke snížení cholesterolu. Pokud bychom chtěli dietnější variantu, vyměníme vepřovou krkovici za kýtu či plec, popřípadě zařadíme kuřecí maso.
Na 4 porce budete potřebovat:
250g pohanky
500g vepřové krkovice
20g řepkového oleje
30g chilli omáčky (sladké/pálivé)
koření Marinovaná krkovice
okurku na ozdobu
Pohanku propláchneme a namočíme na hodinku do vody, po té slijeme vodu, zalijeme pohanku cca 450ml vody (na obalu píší 2x větším množstvím, ale mám zkušenost, že pak vodu stejně ještě slévám) a vaříme 5min.
Krkovici, kterou jsme den předem nakrájeli na nudličky a naložili do marinády z oleje, chilli omáčky a koření, orestujeme na pánvi (není třeba přidávat olej).
Jakmile je maso horové, promícháme ho s pohankou a případně dochutíme ještě chilli omáčkou, podle toho, jak moc pikatní jídlo chceme. Na talíři rizotto ozdobíme okurkou a podáváme.
Kalorická a biologická hodnota na 1 porci (250g):
493 kcal, 31g bílkovin, 49g sacharidů, 19g tuků