Pohankové palačinky naslano

01.03.2018

Kreativitě se meze nekladou a když Vás přítel nemusí sladké palačinky, je tu prostor pro ty slané :). Z obilnin jsem tentokrát vybrala pohankovou mouku. Z mého pohledu není úplně vhodná na sladké dezerty, proto jsem se rozhodla ji vyzkoušet naslano a výsledek opravdu stojí za to.

Pohanka je bohatá na vitamín B a také pomalé sacharidy, neobsahuje lepek a je tedy vhodná pro celiaky a v kombinace s vejci a špenátem dostanete do těla vyváženou nalož bílkovin, tuků, sacharidů a vitamínů. 

Na 6 kusů palačinek potřebujeme:

160 g pohankové mouky

1 vejce

350 ml mléka (já použila bez laktózy)

1/2 kypřícího prášku

10 g másla

Na náplň na 6 ks:

4 vejce

10 ml olivového oleje

40 g baby špenátu

100 g goudy

30 g slaniny

Mouku, jedno vejce, mléko a kypřící prášek smícháme dohromady a umícháme tekutou směs, která se nám bude dobře rozlévat na pánvi. Na másle pak pečeme každou palačinku zvláště. Pánev by měla být pořádně rozpálená, aby se Vám ta první nepřichytla.

Bokem na pánvičce si připravíme náplň. Na 6 porcí jsem ji dělala na 2x, tudíž si všechny suroviny na náplň podělíme dvěma. Na oleji orestujeme nasekaný baby špenát a slaninu, na ně rozklepneme 2 vejce tak, aby pokryla celou plochu pánve, přidáme část goudy a "smažíme" dokud není vajíčko hotové dle preferencí. Pak omeletu rozdělíme na tři díly a každý vložíme do jedné palačinky. Postup opakujeme pro další várku.

Nakonec palačinky můžeme ozdobit zbytkem goudy a petrželkou.

Kalorická a biologická hodnota 1 palačinky:

302 Kcal, 15 g bílkovin, 22 g sacharidů, 16 g tuků