Pečené filety z pstruha

02.07.2017

Pro milovníky ryb tady mám recept na skvělý dietní oběd, který je plný nejen pomalých sacharidů a bílkovin, ale také omega 3 mastných kyselin a vitamínu D.

Pokud ryby nepreferujete, můžete klidně zařadit kuřecí prsa na stejný způsob nebo pstruha nahradit lososem, který je sice tučnější, ale pro většinu lidí lépe stravitelný.

Na 1 porci budete potřebovat:

130g filety z pstruha (já nakupovala v Lidlu)

150g nových brambor (vybírala jsem menší)

100g baby carrotky

15ml olivového oleje

koření na pečené brambory

snítku rozmarýnu (nebo sušený)

citrónovou šťávu na pokapání ryby

koření na grilovanou zeleninu

sůl, petrželku na ozdobu

Brambory omyjeme a rozkrojíme napůl, spolu s baby karotkou rozložíme na pečící papír, pokapeme olivovým olejem a kořením (můžeme použít jen jeden druh nebo žádné), promneme rukama a dáme do trouby na cca 25 min na 200°C.

Pstruha lehce posolíme, pokapeme citrónovou šťávou, vložíme do zapékací misky se snítkou rozmarýnu, vlijeme zbytek olivového oleje a zalijeme vodou. Já si vždy svařím vodu ve varné konvici a opatrně ji naliji vedle ryby. Ryba se takto spíše dusí s minimem oleje a není mastná. Sama totiž obsahuje tuků dost. Rybu vložíme do trouby k bramborám, asi 10 min po té, co začneme péct brambory. 

Na talíři dozdobíme petrželkou :).

Bon appétit!

Kalorická a biologická hodnota:

420 kcal, 29,8g bílkovin, 34,5g sacharidů, 18,3g tuků