Pečená kachna a karlovarský knedlík

22.11.2017

Trošku se zpožděním, ale přece přidávám recept na svatomartinskou kachnu (husu bychom nesnědli :D).

Kachna je poměrně tučná a neobsahuje tolik bílkovin jako třeba hovězí nebo vepřové, přesto je její maso lahodné.

Upřímně jsem měla větší strach z knedlíků, ale oboje nakonec dopadlo skvěle a červené zelí bylo už jen skvělou tečkou k výbornému obědu. Je pravdou, že na tomto jídle není snad ani ždibec zdravého místa, ale přesto je výborné a jednou za rok nikomu neuškodí se najíst :D!

Co budeme potřebovat:

1 baby kachna cca 2kg

2 lžíce medu

sůl, kmín

1 sklenice červeného zelí 

7 rohlíků

hrst petrželky

175 ml mléka

2 vejce

100g polohrubé mouky

muškátový ořech

1 červená cibule

20 ml řepkového oleje

2 lžíce hladké mouky

10 dkg slaniny

Kachnu omyjeme, osušíme, posolíme shora i zevnitř a pokmínujeme. Vložíme ji prsy dolů do pekáčku bez podlití a vložíme do trouby. Pečeme na 120°C 3,5 hodiny. Pak vytáhneme, pomažeme medem a vložíme na další hodinu. Posledních 30-40 min zvýšíme teplotu na 170 °C, aby se nám vytvořila kůrka.

Mezitím si můžeme udělat knedlíky i červené zelí.

Rohlíky na knedlíky by měly být alespoň 1-2 dny odleželé, aby nebyly čerstvé. Nakrájíme je na kostky a zalijeme polovinou mléka. Zbytek mléka zamícháme s petrželkou, žloutky, moukou, troškou nastrouhaného muškátového ořechu a trochou soli a vmícháme do rohlíků. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně ho vmícháme do směsi. Pak už jen vytvarujeme šišky / ruličky a zamotáme je do potravinářské fólie. Takto vaříme knedlík ve vodě 10 min z každé strany, celkem tedy 20 min.

Červené zelí už je rychlovka. V hrnci si orestujeme cibulku na oleji se slaninou a přihodíme zelí. Dusíme 5-10 min a vmícháme "zasmažku" pro zahuštění (hladká mouka zpěněná na oleji). Dochutíme podle chuti kmínem, solí nebo octem.

Doufám, že si pochutnáte :)!

Kalorická a biologická hodnota na 1 porci:

1032 Kcal, 33g bílkovin, 41g sacharidů, 80g tuků