Čokoládová pěna - vegan

28.01.2019

Už dlouho jsem na ni narážela při hledání inspirace, a tak jsem se rozhodla, že ji prostě zkusím. Sama bojuji s laktózovou intolerancí, takže všechny pěny ze smetany jsou pro mě zakázaným ovocem, navíc jsem hledala něco opravdu lehkého a vhodného pro alternativní svatby - veganskou, bezlaktózovou a podobně.

Tato pěna je však víc, než jsem si mohla přát, je dokonalá! Má jeden háček - je v ní přidaný cukr, nevěděla jsem, jestli budu schopna nálev vyšlehat do pořádného sněhu, slibuji, že to zkusím a přidám update později! ;)

Na 4 menší porce potřebujeme:

140 g vysokoprocentní čokolády (nebojte se použít ovocnou)

150 ml nálevu z cizrny v plechovce

1 lžička kokosového oleje

2 velmi rovné lžíce cukru krupice

Nálev z cizrny šleháme asi 8 min, ke konci přisypeme postupně cukr a dále šleháme. Já použila ruční metly, ale určitě to půjde i v robotu.

Z nálevu vznikne tuhý sníh, ne tak lesklý jako z bílku, ale podobně tuhý. Bokem si rozpustíme čokoládu ve vodní lázni se lžičkou kokosového tuku a jakmile se nám úplně rozpustí, necháme ji vychladnout bokem (mezitím šleháme sníh).

Když máme vyšleháno a čokoládu zchladlou, vmícháme ji velmi pomalu do sněhu a obě látky spojíme. Pak už jen směs nalijeme do skleniček podle preference a ozdobíme ovocem či ořechy. Já použila pistácie natural a lyofilizované ovoce.

Užijte si ji! :)