Nepečený citrónový cake - bez lepku a laktózy

08.08.2019

Tak si tak rolluju Instagramem a najednou mě pleskne do oka dortík s banány na řezu, no to je bomba! A tak jsem se rozhodla, že si recept vymyslím (u obrázku totiž nebyl). Tohle je právě přesně to, co na pečení zbožňuju - tu kreativitu! Je to tak trochu jako abstraktní tvorba, ale zároveň musíte přemýšlet, jaké chutě se k sobě hodí, co a jak bude držet a hlavně, jak to bude vypadat, protože jíme očima, že jo :D!

Dortík je boží! Otestován na vzorku zdravožroutů i normálních lidech :D, a tak doporučuji všem! Navíc je bez laktózy, bez lepku a ještě k tomu raw, no co víc si přát ;).

Na korpus:

250 g sušených datlí (co nejměkčích)

100 g arašídů (natural, můžete použít i jiné ořechy dle chuti)

75 g mletého kokosu

vodu

20 g kokosového oleje

Na tmavou vrstvu:

1 balení nevařeného pudinku Dr. Oetker čokoláda

100 ml kokosového mléka v plechovce (tekutější)

Na světlou vrstvu

250 ml kokosového mléka v plechovce (tekutější) 

2 balení bezlaktózového tvarohu

4 lžíce citrónové šťávy

70 g agávový sirup

1 balení želatiny v plátcích

4 banány

citrónová kůra na ozdobu


Datle, ořechy, olej a část kokosu dáme do mixéru, přidáme trošku vody a mixujeme, dokud se nevytvoří jemně mletá hmota, nesmí být ale příliš řídká, aby ztuhla, případně přidáváme kokos na zahuštění. Na druhou stranu, pokud se nám nedaří suroviny spojit, přidáváme vodu. Připravíme si pečící papír do velké dortové formy (26 cm cca) a těsto vytvarujeme na korpus jako u cheescake a dáme do mrazáku na chvilku.

Do vyšší nádobky nebo misky si dáme kokosové mléko, nebojte se použít i 300 ml, jako je na obalu pudinku, já tolik mléka zrovna neměla. Použijte opravdu to z plechovky, je hustší než to z krabice. Ale zase pozor na různé značky, mléko z Alberta bylo ideál, v Lidlu mají třeba dva druhy jedno je moc tuhé a druhé moc řídké :). Postupně do nádobky přisypáváme pudink a zároveň šleháme ručním šlehačem nebo tyčákem.

Tmavý krém necháme bokem a připravíme si bílou vrstvu. V míse smíchám tvarohy, mléko, šťávu a sirup a vše pořádně promícháme. Do menšího hrnce dáme 4 lžíce vody a ponoříme do ní všechny plátky želatiny, kterou necháme alespoň 10 min bobtnat, opravdu ne méně, lépe a rychleji se pak rozpustí. Když nám čas vyprší, zahřejeme hrnec pod bod varu, želatina nesmí vařit a mícháme tak dlouho, dokud není úplně rozpuštěná. Pak přidáme dvě lžíce krému a znova rychle rozmícháme. Tuto směs pak hned nalijeme do zbytku krému a promícháme.

Vytáhneme korpus s mrazáku, natřeme na něj tmavou vrstvu, pak položíme banány do 2 soustředných kruhů (nebojte se je rozříznout napůl) a vše zalijeme bílou vrstvou. Pak už jen dort ozdobíme nastrouhanou citrónovou kůrou a necháme ztuhnout přes noc.

Dobrou chuť!