Mrkvové muffinky s jablky

07.08.2017

Tato sladká mňamka je jako stvořená pro rozzáření pošmourného dne :). Máte chuť na něco sladkého? Nevíte, co na snídaní nebo co upéct na návštěvu? Tyto muffinky jsou ideální!

Vločky a rýžová mouka jsou plné pomalých sacharidů, mrkev je velkou zásobárnou betakarotenu a jablka obsahují velké množství vlákniny. Na oslazení jsem použila datle a med, ale můžete využít jakékoliv jiné sladidlo, které preferujete a datle nahradit rozinkami, brusinkami nebo švestkami.

Skořice pak dodá skvělou náladu a připomene Vánoční štrúdl :).

Na 12 kousků potřebujete:

300g mrkve (5 středních kousků)

300g jablek (já měla dvě velká)

100g sušených datlí

60g ovesných vloček

100g rýžové mouky

200-250ml sójového mléka (klidně použijte kravské)

2 lžíce medu (já měla pastu, což je asi 150g)

1 lžíce skořice

1 lžíce chia semínek

1 a 1/2 lžíce kokosového oleje

citrónová šťáva

Mrkev a jablko oloupeme a nastrouháme. Mrkev najemno a jablko nahrubo. Jablka jsem pokapala citrónovou šťávou, aby nezhnědla hned. Přidáme vločky, mouku, kokosový olej, mléko, skořici, med a chia a promícháme.

Naplníme formu (já používám silikonovou, skvěle se z ní muffiny vyklápějí) a dáme péct na 180°C asi 35-40min. Poté vytáhneme z trouby, necháme chvilku vychladnout a pak dáme na mřížku, aby zchladly úplně.

Ke kávě nebo na snídají jsou boží!

Kalorická a biologická hodnota na 1 muffin:

164 Kcal, 3g bílkovin, 32g sacharidů, 3g tuků