Miso pasta
Miso je skvělá pasta, kterou mi doporučil jeden velmi zapálený pán ve zdravé výživě zhruba 3/4 roku zpátky.
Začla jsem ji používat loni místo jakýchkoliv bujónů a musím říct, že je skvělá. Nejen, že ochutí polévku, omáčky, kuskus či quinou zvláštní chutí, kterou bujón nevytvoří, ale když koupíte balíček za přibližně 120-150Kč, vydrží Vám klidně rok a půl v lednici.
![](https://b83f8de299.clvaw-cdnwnd.com/d3349a48e715ff2d9919474e6ad0cd54/200000064-329873392d/Clipboard08.jpg?ph=b83f8de299)
Tato pasta se vyrábí fermentováním sóji a dle varianty může být i bezlepková. Miso pastu seženete totiž v různých barvách (bílá, žlutá, hnědá, hnědočervená), pouze do té poslední se ale nepřimíchává žádná obilnina a tak je bezlepková.
Miso také obsahuje spoustu minerálů jako je fosfor, vápník, zinek a hořčík a také spoustu bílkovin a zdravých tuků.
Do polévky na 1l vody Vám stačí přibližně 1 lžička pasty, když vařím kuskus nebo quinou, dávám cca půl lžičky, záleží jak velké porce děláte, já většinou 2-3 porce.