Květáková pizza
Pizzu miluje úplně každý! S růstem low carb a keto směrů se začaly v minulých letech vymýšlet i recepty, které by odbouraly mouku z těsta a musím říct, že si tyhle varianty mega užívám :D.
Pojďme si dneska tedy představit květákovou pizzu, na kterou jsem se inspirovala v kuchařce Strava pro zdravý mozek.
Na 1 pizzu potřebujeme:
1/2 většího květáku
2 vejce
100 g ricotty
100 g mletých mandlí
sýr podle chuti
rajčatová omáčka / bbq
šunka
rukola
sůl, koření
Půlku květáku nameleme na menší růžičky (květákovou rýži), vložíme do hrnce, zalijeme vodou ve výšce alespoň 2 cm a přivedeme k varu. Vaříme asi 5 min a pak vodu slijeme. Květák musíme ještě vymačkat, já používám vždy stejnou utěrku, do které slitý květák vložím a "vyždímám" ho, co nejvíce to jde, aby pizza nebyla vodnatá.
Pak květák vysypeme do misky, přidáme vejce, ricottu, sůl podle chuti a mandle a vypracujeme těsto. Na plech si rozložíme pečící papír a těsto na něj rozprostřeme (rozetřeme) do požadovaného tvaru v tloušťce asi 1 cm. Okraje trochu zvedneme.
Pečeme na 200°C asi 25 min, pak vyndáme, potřeme omáčkou, posypeme kořením, poklademe šunkou a rukolou a dáme na dalších 10 min péct. Nakonec posypeme pizzu sýrem a dáme ještě na chvilku zapéct, asi tak 5 min.
Dobrou chuť :)!