Kuřecí špalíčky na medu a hořčici
Během Vánoc všichni podstupujeme klasický "žrací" maraton :D. Není nemožné se mu vyhnout, přesto to není vždy úplně jednoduché a tak je dobré zařadit, jak jen to jde, i zdravé varianty.
Tyto špalíčky jsou velmi jednoduché na přípravu a přitom tak výborné! Můžete si je vychutnat jako večeři nebo lehký obě nebo je využít také jako raut na oslavu.
Jako přílohu jsem vybrala zeleninový salát s mou vlastní zálivkou a balkánským sýrem, abychom doplnili nejen bílkoviny a tuky, ale také vlákninu a minerály.
Na 4 menší porce budete potřebovat:
8 ks kuřecích špalíčků
1 lžíci pomerančové šťávy
2 lžíce plnotučné hořčice
3 lžíce řepkového oleje
1 lžíce medu (tekutého)
Koření na pečené kuře
2 velké listy ledového salátu
1 rajče
10 cm okurky
1 papriku
3 lžíce olivového oleje
lžičku citrónové šťávy
lžičku tamari
balkánský sýr na ozdobu
Řepkový olej, hořčici, med, pomerančovou šťávu a koření na kuře smícháme v misce a vytvoříme marinádu. Špalíčky omyjeme a naskládáme do zapékací formy. Mašlovačkou pak potíráme každý kousek marinádou zvlášť z obou stran. Zbytek marinády rovnoměrně rozlijeme na špalíčky a necháme alespoň půl dne marinovat.
Zapékací se špalíčky pak vložíme do trouby a pečeme na 180°C přibližně 30 - 40 min, dle trouby.
Mezitím si připravíme salát. Listový salát natrháme, aby byl nadýchaný, ostatní zeleninu nakrájíme na požadované tvary a vše smícháme. Zálivku na salát vytvoříme smícháním olivového oleje, tamari a citrónové šťávy. Pokud byste neměli tamari, můžete použít jinou sójovou omáčku, ale pozor, ať je opravdu chuťově dobrá a kvalitní :). Nakonec salát ozdobíme balkánem.
Dobrou chuť!
Kalorická a biologická hodnota 1 porce (2 špalíčky a trochu salátu):
444 Kcal, 45 g bílkovin, 15 g sacharidů, 21 g tuků