Koule vol. 2 - špízy

07.02.2018

Dnes Vám představím další variant skvělých hovězích koulí, tentokrát s řepou. Mám dojem, že se svět dělá na dvě poloviny, jedna řepu miluje, druhá ji nesnáší :). Přesto, pokud ji zařadíte alespoň občas do jídelníčku, obohatíte se o skvělý antioxidant. Řepa obsahuje vitamíny A, B, C, draslík a zinek a také kouzelný resveratrol, který ochraňuje DNA a působí právě jako antioxidant proti tzv. oxidačnímu stresu, kdy je naše tělo oslabené. Také má velký vliv na snižování cholesterolu a napomáhá ochraně cévní stěny. 

Jediná nevýhoda je její dlouhá úprava, v dnešním světě vymožeností ale koupíme i předvařenou řepu a tak se s ní nemusíme trápit ;).

Na 4 porce potřebujeme:

500 g mletého hovězího masa (15% tuku)

50 g předvařené řepy

20 g polníčku

1 vejce

1 lžíce dijonské hořčice

chilli dle chuti

1. lžička soli, 1 lžička sladké papriky, pepř

Mleté maso nakrájíme na menší kousky, přidáme omytý, nasekaný polníček a ostatní suroviny a vše důkladně promícháme.

Připravíme si plech s pečícím papírem, na který budeme pokládat špízy. Ze směsi vytvarujeme menší kuličky, které opatrně napichujeme na špejle nebo bambusová dřívka.

Pečeme na 200 °C 20 min, neděste se, hořčice trochu vytéká, ale spoustu jí zůstane také uvnitř a maso ochutí.

Podáváme se salátkem zatepla či studena.

Kalorická a biologická hodnota 1 porce:

334 Kcal, 27 g bílkovin, 2 g sacharidů, 24 g tuků