Jarní detox pro Vaše tělo

30.03.2018

Všichni milujeme Vánoce, oslavy a parties. Většina z nás (minimálně ženy :D) ale řeší každý rok to stejné, ať už po Vánocích nebo po nekonečné jízdě oslav či svateb, které jsou s přibývajícím věkem stále častější. Novoroční předsevzetí, sliby a přísahy, že tento rok už tu postavičku mít fakt budu, že budu jíst zdravě a nebudu se cítit jako balónek, který nejde vyfouknout :).

Je ale spoustu cest, jak se cítit pohodlně ve svém těle a nekamuflovat postavu ve volném oblečení. S blížícím se létem se možnosti kuchtění stávají rozmanitějšími a vaše možnosti jsou nekonečné. Nemusíte trávit hodiny v posilovně, abyste se cítili skvěle! 

Dnes Vám ukážu pár detoxikačních dobrot, které můžete zařadit do svého jarního jídelníčku a díky kterým restartujete svůj metabolismus, budete cítit skvěle a lehce, a navíc do těla dostanete spoustu vitamínů :)!

SMOOTHIES jsou dnes velkým trendem. Skoro každý už někdy nějaké měl a spousta z Vás nějaký ten blender nebo smoothie maker doma má. Mohou být ale i zákeřné, pokud nezkoumáte alespoň malinko, co se skrývá uvnitř. Ovoce samotné skrývá velké množství cukru, vitamínů a vlákniny. I když jde o přirozený cukr, pro tělo to i tak může být pořádná makačka zpracovat ho. Proto je vhodné kombinovat ovoce a zeleninu. Ačkoliv to pro někoho může být nepředstavitelné, ukážu Vám, že můžete vytvořit skvělé kombinace a zeleninu téměř ani neucítíte. 

Další zradou mohou být také smoothie, kde místo vody využijete šťávu. Šťáva z ovoce je v podstatě pouze cukr, takže tělu moc nepomůžete. Pokud máte rádi koktejly, zkuste rostlinná mléka bez přidaného cukru nebo bezlaktózová mléka, která Vašemu koktejlu nepřidají tak vysokou kalorickou hodnotu jako klasické mléko.


Tropický ostrov (žluté smoothie):

  • 100 g ananasu
  • 30 g ledového salátu
  • 130 g manga
  • 35 g jablka
  • voda  

Pepkovo špenátové smoothie (zelené):

  • 100 g manga
  • 1/2 jablka
  • malá hrst špenátu (10 g )
  • 40 g okurky
  • 1 banán
  • voda

Borůvkové potěšení:

  • 1 banán
  • 70 g borůvek
  • 30 g manga
  • 20 g okurky
  • voda

POLÉVKY jsou další možností, jak nastartovat tělo i zahřát duši. Tajemství zeleninových polévek je v tom, že vás zasytí, ať už si je dáte na oběd či na večeři, zahřejí vás, a navíc tělu dodají spoustu vitamínů a minerálů.

Pokud polévky zkombinujete třeba se sacharidovou snídaní, na oběd si dáte kuřátko se zeleninou nebo lososa, tak máte skvěle vyvážený jídelníček na celý den. 

Vyberte si svou nejoblíbenější polévku a nastartujte metabolismus! Čas začít něco dělat je TEĎ! :)

Batátovo mrkvová polévka

  • 4 mrkve (250 g)
  • 2 větší batáty (630 g)
  • 1,5 l vody
  • 15 ml řepkového oleje
  • 1 šalotka
  • Muškátový oříšek, badyán (špetka), zázvor, pomerančová kůra, sůl, pepř, nové koření, bobkový list
  • 200 ml mandlového mléka

Batáty povaříme co nejvíce doměkka, ale tak, ať je můžeme nastrouhat, jakmile vychladnou, oloupeme je a nastrouháme. Na oleji v hrnci orestujeme šalotku, přidáme batáty a nastrouhanou mrkev, ještě krátce orestujeme, pak vše zalijeme vodou. Přidáme koření a povaříme, alespoň 15 min. Pak vytáhneme koření (nové a bobkový list) z hrnce a vše rozmixujeme dohladka. Přidáme mléko a ještě chvíli povaříme.

Brokolicová polévka

  • 10 g másla
  • 200 g brokolice
  • 0,5 l vody
  • 100 ml kokosového mléka
  • sůl, pepř, ocet (lžička)
  • 1 lžička curry

Brokolici můžeme upravit nejdříve na páře, aby byla polévka rychlejší nebo ji vařit až v hrnci. Na másle orestujeme brokolici a zalijeme ji vodou. Přidáme koření a vše povaříme asi 10 min (pokud jsme brokolici upravili nejdříve na páře). Pak celé koření vyndáme, brokolici rozmixujeme a přidáme kokosové mléko. Vše necháme ještě chvíli probublat a podáváme zatepla.

Řepová polévka

  • 10 ml olivového oleje
  • 20 g šalotky
  • 100 ml kokosového mléka
  • 325 g řepy
  • 100 g ředkve
  • 100 g cherry rajčátek
  • 1 lžička provensálského koření, 1/2 lžičky soli, špetka skořice, 1 stroužek česneku, 1 lžička chilli
  • 1/2 l vody

Cibulku orestujeme na oleji, přidáme řepu, ředkev a cherry nakrájené na malé kousíčky a podusíme. Přidáme vodu a koření a vše povaříme doměkka. Polévku rozmixujeme a přidáme mléko a ještě chvíli povaříme.

Dobrou chuť!