Halloweenské muffinky
Halloween je tadyyyy! Ačkoliv vím, že my Češi ho neslavíme, já tenhle svátek miluji! Kdyby to nebylo divné, chodila bych v masce na koledu také :D.
I když ale nekoleduji, přesto si tenhle svátek mohu parádně vychutnat a to jak jinak, než vařením! Proto zde teď uvedu tři skvělé recepty na dýňové menu.
Dýně je skvělá zelenina, je barevná, takže potěší oči a obsahuje nejen vitamíny (A, B, C), ale také spoustu minerálů, zastoupení sacharidů není příliš velké a navíc působí detoxikačně. Obsahuje také betakaroten, což je přirozený antioxydant.
Muffinky mají rádi snad úplně všichni, ačkoliv nejsou úplně dietní přesto s nimi potěšíte celou rodinu, tak hurá do toho :).
Na 12 kousků budete potřebovat:
350g Hokkaido dýně
1 lžička olivového oleje
70g másla
200g pohankové mouky
100g mletých mandlí
140g třtinového cukru/medu
200g zakysané smetany/jogurtu
2 vejce
mandlová tresť (nebo vanilka)
1 prášek do pečiva (12g max)
1 lžička skořice
Dýni oloupeme, nakrájíme na menší kostky a vložíme na pečící papír. Zakápneme olivovým olejem a necháme 40 min péct v troubě na 200°C. Záleží, co z dýně zrovna děláte, ale pokud ji chcete mixovat dohladka (což na muffiny je třeba), je lepší, když je v troubě déle.
Po vytažení ji dáme do mísy a rozmixujeme dohladka, přidáme vejce a zakysanou smetanu a vše promícháme. Postupně přidáváme ostatní suroviny, ty sypké vždy proseji přes jemné sítko, aby byly muffiny nadýchanější.
Vše důkladně zamícháme a naplníme formy na muffiny (já používám silikonovou). Vždy plním formičky až téměř po okraj, muffinek tak pěkně "vyleze" a má "čepičku".
Můžeme podávat s tvarohovým krémem nebo i bez něj.
Kalorická a biologická hodnota na 1 kousek:
252 Kcal, 5g bílkovin, 30g sacharidů, 12g tuků