Fíkový cheesecake

30.08.2018

Na dovolené jsem se letos nadchla pro fíky, takže jsem si je hned po příjezdu jela koupit, čerstvé totiž nevydrží příliš dlouho, proto je lepší je hned zpracovat. Uvažovala jsem, co přesně s nimi, nápadů je spousta :), a tak jsem se rozhodla jako první vyzkoušet fíkový cheesecake a mohu Vám říci, že to byla skvělá volba.

Korpus jsem tentokrát udělala klasicky ze sušenek, na náplň jsem pak použila spíše tvarohové produkty, aby nebyl tak tučný a měl více bílkovin. Fíky pak dodají vitamíny a vlákninu.

Využila jsem malou formu 18 cm a zůstalo mi na 6 mini kousků, takže kdo má větší kulatou formu, nebojte se ji využít.

Na 1 cheesecake a 6 mini cheesecakes potřebujeme:

190 g máslových sušenek

100 g másla

1 tučný tvaroh

1 Lučina

1 zakysaná smetana

2 vejce

5 ks čerstvých fíků

1 lžička mandlové tresti

120 g medu

Sušenky rozdrtíme v mixérů, rozpustíme máslo a vše dobře promícháme a vtlačíme do papírem vyložené formy. Můžete udělat okraje podle libosti, vyšší nebo nižší, já je nechala cca 3-4 cm. 

Dále smícháme tvaroh, Lučinu, vejce, mandlovou tresť a med a vše důkladně promícháme. 3 fíky nakrájíme na plátky a dva na menší kousky. Ty dva dáme se zakysanou smetanou do mixéru a rozmixujeme dohladka. Směs přidáme ke tvarohové směsi a promícháme. Nalijeme směs do formy tak, abychom nepřilili okraje a pár plátků položíme na cheesecake. Pečeme na 180°C asi hodinku, poznáte, že je cheesecake hotový, když začne tmavnout a nehýbe se tak moc. Jakmile ho vyndáme z trouby, necháme ho ještě stát, dokud úplně nevychladne a pak ho dáme alespoň na hodinku do lednice.

Pokud budete využívat menší formu, zůstane Vám směs na 6 mini kousků, můžete využít muffinovou formu.