Famózní tvarohový dortík s ovocem

24.07.2017

O víkendu jsem se rozhodla vymyslet si vlastní koláč :D. Přináším Vám tady první variantu, určitě budu zkoušet dál a vylepšovat, ale i takhle první verze je super.

Libovolně můžete měnit náplň a ovoce, ale pro zachování biologické hodnoty a "lehkosti" dortíku, doporučuji zůstat u tvarohu. Já použila polotučný, protože je v něm méně cukru než v odtučněné formě, klidně ale můžete použít i plnotučný.

K pečení jsem využila dortovou formu s průměrem 26cm, určitě ale můžete použít i menší formu, dortík bude vyšší, ale propeče se také.

Dortík je plný pomalých sacharidů a bílkovin s minimem tuků.

Co budeme potřebovat:

200g ovesných vloček

50ml rostlinného mléka

2 střední bananány

lžíci skořice

375g polotučného tvarohu (je to standardní vanička a půl)

2 lžíce agáve sirupu

1 lžička vanilkové tresti

10g tuku na vymazání formy (kokosový / hera)

1 hruška (jablko, borůvky, jahody...prostě cokoliv, co máte rádi)

Vločky, mléko, skořici a rozmixované banány smícháme v míse a necháme chviličku odstát (15 min), aby vločky navlhly a nebyly pak tvrdé. Mezitím si vymažeme formu a můžeme vyšlehat tvaroh s vanilkou a agáve sirupem. Pokud nemáte sirup po ruce, můžete samozřejmě použít jakékoliv jiné sladilo, případně med. S medem bych ale pracovala opatrně, je sladší než agávový sirup :).

Odstátou směs nalejeme do vymazané dortové formy, rozetřeme rovněměrně a pečeme 7min na 180°C. Po vytažení můžeme nechat chviličku vychladnout a nakrájet si mezitím ovoce. 

Když máme ovoce nachystáno, vylejeme tvaroh na vločkové těsto a zase rozetřeme rovnoměrně. Dortík poklademe ovocem a dáme péct na dalších 20min na stejnou teplotu. Na talíři pak ozdobíme pomerančovou kůrou nebo skořící.

Přeji sladké mlsání ;).

Kalorická a biologická hodnota:

193 Kcal, 12g bílkovin, 29g sacharidů, 5g tuků