Cukr free bezlepkový koláč s fíky
Tak jsem zase jednou neměla večer co dělat, a tak jsem vymyslela recept na koláč.. A vážně se po něm můžu utlouct! Fíky jsou super ovoce, ale nemáme ho po celý rok, proto se nebojte ho nahradit švestkami, jablky nebo třeba hruškami. Hodí se do něj v podstatě všechno ovoce.
Pro bezlepkáře mám dobrou zprávu! Díky pohankové mouce a mandlím je úplně bez lepku a přitom drží i ve větší vrstvě!
Přidala jsem i protein, ať má koláč vyšší podíl bílkovin, ale není to nutnost, proto pokud ho doma nemáte nebo proteiny vůbec nekonzumujete, nebojte se ho dát pryč.
Na malý plech potřebujeme:
150 g pohankové mouky
100 g mandlové mouky
4 banány
150 g datlí
100 ml rostlinného mléka
2 vejce
30 g rostlinného proteinu
5 fíků
2 kapky citrónového aroma
1 lžička vanilkového aroma
1 kypřící prášek bez fosfátů
Udělat tenhle koláč je úplná hračka. Do výkonného mixéru vložíme datle, banány, mléko, vejce, 3 fíky a oboje aroma a mixujeme dohladka. V míse si vedle smícháme obě mouky (já si melu doma mandle na hrubou mouku, stačí to bohatě a nemusíte kupovat drahou ve zdravé výživě), přidáme protein a kypřící prášek a nakonec do misky nalijeme umixovanou směs a vše důkladně promícháme.
Těsto nalijeme na malý plech nebo do koláčové formy a poklademe ovocem, já použila další dva fíky, které jsem nakrájela na plátky.
Koláč pak pečeme 45 min (podle formy a tedy výšky koláče, pokud ho máte ve větší formě a je tím pádem nižší, může se upéct rychleji) na 170°C.