Cuketový chlebík

04.09.2019

Nejlepší věc na snídani nebo rychlou svačinku. Špaldová mouka dodá vitamínky a spolu se semínky i spoustu vlákniny a pokud nechcete, nemusíte chlebík ani ničím mazat. 

Na jeden chlebík potřebujeme:

300 g nahrubo nastrouhané cukety

150 g špaldové mouky

1 šalotku na kostičky orestovanou na oleji

200 g uzeného sýra

1 kypřící prášek

2 stroužky česneku

2 lžičky pesta s medvědím česnekem

1 lžička čerstvého tymiánu

2 vejce

2 lžíce chia

1 lžíce dýňových semínek

1 lžíce lněných semínek

sůl, pepř podle chuti  

Nastrouhanou cuketu lehce posolíme a necháme odpočinou, aby pustila vodu, kterou pak vymačkáme a cuketu tím scedíme. V míse si smícháme mouku, prášek, sýr, šalotku, česnek, všechno koření a semínka.

Přidáme cuketu, vejce a pesto a vše důkladně promícháme. Pokud nemáte pesto, nevadí, můžete dát jiné bylinky a přidat stroužek česneku třeba.

Pekla jsem v hliníkové formě vyložené pečícím papírem, ale doporučila bych raději silikon nebo teflon. Chlebík se totiž pekl strašně dlouho - 1,5h na 155°C (posledních 10 min jsem dala troubu na 180°C). Záleží, jak peče vaše trouba, zkuste vždycky špejlí, jestli je chlebík dost propečený.

Dobrou chuť!