Čokoládový cake s řepou
Na letošní Restaurant Day (https://www.facebook.com/restaurantdayostrava/), který se konal v sobotu 19.5.2018 jsem si připravila dvě nové mňamky. Čokoládový cake s řepou a jablíčky a ovesné tartaletky s rebarborou.
Po obou se budete olizovat, to Vám slibuji :)! Čokoládový dortík je veganský s medem, který můžete nahradit agávovým či datlovým sirupem, obsahuje špaldovou a pohankovou mouku. Díky tomu je velmi výživný, obsahuje hodně vlákniny a také vitamínů a zasytí. Řepa a jablka dodají nálož vitamínů a antioxidantů.
Polevu pak můžete udělat buď z mascarpone nebo také z avokáda.
Na 1 cake ve formě cca 28cm potřebujete:
200 g pohankové mouky
200 g špaldové mouky
250 g předvařené řepy
250 ml medu
300 g jablek
1 lžíce skořice
rostlinné mléko
40g kakaa
1/2 lžičky perníkového koření
Řepu a jablko rozmixujeme s mlékem (dejte do začátku 50 ml, pak přidáte). Bokem si v misce smícháme mouky, kakao a koření a vše zalijeme rozmixovanou směsí. Přidáme med a vše pořádně promícháme, pokud je směs hustá, přidejte ještě mléko.
Formu si vyložíme pečícím papírem na dno a boky vymažeme kokosákem nebo čímkoliv, co máte doma.
Směs rovnoměrně nalijeme do formy a uhladíme. Pečeme na 180 C asi 35 min, píchněte doprostřed špejlí, pokud se těsto nelepí, máme hotovo.