Chilli kuřátko

08.07.2017

Mám ráda pikatní jídlo. Pikantní, ne pálivé, po kterém proklínaté Thaisko ještě další dvě hodiny a nevíte, jak si sednout :D.

Používám sladkou chilli omáčku Vasco de Gama, kterou seženete třeba i v Penny marketu a není příliš ostrá, takže s ní klidně nemusíte šetřit.

Používám ji skoro na vše,maso, do těstovin a salátů, do rizotta nebo quinoy. 

Při vaření hnědé rýže opravdu vydržte alespoň 30min, jinak bude rýže tvrdá, díky tomu, že není úplně oloupaná, zachovává si ve slupce vitamíny a minerály.

Co se týče sójové omáčky, používám Tamari, je bezlepková a má skvělou chuť, ale můžete požít jakoukoli jinou sójovku, kterou máte po ruce.

Co budeme potřebovat:

1kg kuřecích prsou (dělala jsem 1kg, můžete samozřejmě zvolit množství, jaké chcete)

2 lžíce sladké chilli omáčky

3 lžíce řepkového oleje

1 lžíci Tamari

koření (já použila grilovací)

200g hnědé pololoupané rýže (množství zase podle preferencí)

nové koření, bobkový list, sůl

50g mrkve

100g cukety

30g sterilovaného zelí

koření na grilovanou zeleninu

5ml olivového oleje

Kuřecí maso omyjeme, nakrájíme na plátky a naložíme do marinády z chilli omáčky, koření, řepkového oleje a Tamari. Necháme přes noc odpočinou, ale pokud nemáte čas marinovat dopředu, klidně stačí kuřecí naložit na hodinku.

Naložené maso dáme na pečící papír a pečeme v troubě na 210°C 30min. Preferuji pečení před restováním, aby se kuřecí "nesmažilo" v oleji.

Rýži propláchneme, dáme do hrnce a zalejeme 2x větším množstvím vlažné vody. Přidáme nové koření, bobkový list a špetku soli. Zakryjeme pokličkou a vaříme 30min, až je rýže na skus.

Mrkev zbavíme slupky a nakrájime na hranolky. Čerstvá mrkev je velmi tvrdá, proto ji krájím na tenčí hranolky, aby se upekla spolu s cuketou. Cuketu omyjeme a nakrájíme na 5 mm tenká kolečka. Vše vložíme na pečící papír, postříkáme olivovým oleje a posypeme kořením na grilovanou zeleninu. Pečeme společně (nebo zvlášť, jak se Vám plechy vlezou do trouby) s kuřecím na 210°C také 30min. Zeleninu případně můžeme vytáhnout z trouby dříve.

Vše naložíme na talíř spolu se zelím a můžeme obědvat.

Kalorická a biologická hodnota (125g upečeného masa, 80g uvařené rýže, 50g mrkve, 100g cukety, 30g zelí):

352 Kcal, 33g bílkovin, 26g sacharidů, 11,3g tuků