Batátové brownies

03.05.2018

Do rodinky brownies přidávám batátovou verzi. Musím říci, že zatím je tou nejlepší. Brownies jsou neuvěřitelně vláčné, slaďoučké a zasytí, takže jsou skvělou kombinací jak na snídani, tak i na svačinku. Jsou navíc výživné, batáty totiž můžeme ředit už skoro mezi superpotraviny!

Jsou plné vitaminů a minerálů, obsahují látky, které napomáhají ochraně buněk před rakovinou, pomáhají snížit cholesterol a podporují trávení, no co chtít více :)!

Na menší plech potřebujeme:

600g batátů

50g datlí

30g brusinek

90g mandlové mouky

90g špaldy

50g kakaa

130 ml agávového sirupu (medu)

2 lžíce kokosáku

1 lžička mandlová trest

80 ml rostlinného mléka

Batáty povaříme klidně 20 min, až úplně změknou. Pak je vložíme do mixeru a s mlékem, olejem a sirupem (pokud používáte med, doporučuji ho dát až k tuhým surovinám) a rozmixujeme úplně dohladka.

Bokem smícháme mouky, datle, brusinky a kakao, přidáme tresť a nakonec přilijeme rozmixovanou směs. Pořádně promícháme a nalijeme do kokosákem vymazané formy.

Pokud nemáte malý plech, můžete použít koláčovou formu.

Brownies vždy ozdobím nasekanými ořechy dle chuti, já používám kešu, a peču na 170°C 35 min. Brownies po vytažení nechejte aspoň hodinu zchladnout, by ztuhlo, i tak je ale vevnitř hodně mazlavé :).