Banánový chlebík s borůvkami

03.05.2018

Tento recept jsem si vypůjčila ze blogu Foodlovera (https://www.foodlover.cz/2013/12/banana-bread.html) a musím říct, že je skvělý! Upravila jsem ho tak, ať je vhodný i pro nás dietáře, takže je méně sladký, ale pořád boží. Přidala jsem nějaké ingredience a výsledek stojí za to, zkuste sami :).

Banány, kterými se chlebík "hemží" jsou bohaté na sacharidy, poroto není třeba použít cukr, dále v nich ale najdeme i další skvělé a tělu prospěšné látky jako draslík, hořčík a vitamín B. Špaldová mouka je pak skvělá a zdravější varianta pšeničné mouky a tak dodá tělu spoustu vlákniny. Borůvky jsou zase skvělým zdrojem vitamínů a jsou antioxidantem a tak chrání tělo proti volným radikálům.

Na celý chlebík budeme potřebovat:

275 g špaldové mouky

100 g zakysané smetany

50 ml mléka (bez laktózy nebo rostlinné)

70 g másla (nebo kokosového oleje)

2 vejce

10 g jedlé sody

2 lžičky limetkové šťávy

70 g borůvek

5 banánů

50 g mandlí

Banány hodíme do mixéru, přidáme mléko a smetanu a rozmixujeme dohladka. Máslo si rozpustíme, smícháme mouku, sodu a přilijeme k nim máslo. Promícháme, přidáme vejce a rozmixovanou směs. Vše důkladně promícháme. Kdo chce podle chuti můžete přidat kakao, skořici nebo vanilku.

Bokem si nasekáme mandle a omyjeme borůvky a opatrně je vmícháme do těsta. Vše vylijeme do papírem vyložené formy na chléb a pečeme na 180°C přibližně 60-70 minut.

Kalorická hodnota 1 plátku:

191 Kcal, 4 g bílkovin, 21 g sacharidů, 9 g tuků