Banánovo - kokosový chlebík bez lepku
Představuji Vám svou první verzi sladkého chlebíku. Inspiraci jsem čerpala z blogu @hungrypanda, za což moc děkuji! Recept jsem upravila a doplnila své tipy.
Druhou verzí bude dýňový chlebík, takže stay tuned!
Banonovo - kokosový chlebík je skvělou snídaní i svačinkou a potěší i ty, co sladké moc nemusí, díky přirozené chuti banánu a jablek jsem nemusela použít žádný přidaný cukr. Zároveň je bezlepkový, takže si na něm pochutnají i celiaci.
Z hlediska výživy zde najdeme samozřejmě více sacharidů, ale přesto také minerály jako je draslík a hořčík a třeba také spoustu vlákniny.
Na celý chlebík potřebujeme:
100 g kokosu
50 g mandlové mouky
2 vejce
1 lžička kypřícího prášku
140 ml mandlového mléka
2 banány
1 lžíce skořice
1 lžička badyánu
1 lžička vanilkové tresti
1 větší jablko
15 g kokosového oleje
15 g nasekaných mandlí
30 g datlí nakrájených na malé kousky
Smícháme kokos, mandlovou mouku, koření a kypřící prášek a vše promícháme. Jablko oloupeme a nastrouháme najemno. Banány vložíme do mixéru, přilijeme mléko a vše rozmixujeme dohladka, jakmile máme hladkou hmotu, smícháme ji s ostatními surovinami. Přidáme rozpuštěný kokosový olej, vejce, mandle a datle a vše důkladně smícháme.
Pečeme ve formě vyložené pečícím papírem 1h na 180°C. Po upečení chlebík vyndáme a necháme alespoň hodinku-dvě vychladnout, aby ztuhl. Tím, že jde o bezlepkový chléb, musí se nechat déle odstát, aby se suroviny spojily.
Podáváme s kávičkou :).
Kalorická a biologická hodnota jednoho plátku (1cm, asi 50g):
126 Kcal, 3 g bílkovin, 9 g sacharidů, 8 g tuků