Banánovo - kokosový chlebík bez lepku

31.01.2018

Představuji Vám svou první verzi sladkého chlebíku. Inspiraci jsem čerpala z blogu @hungrypanda, za což moc děkuji! Recept jsem upravila a doplnila své tipy.

Druhou verzí bude dýňový chlebík, takže stay tuned!

Banonovo - kokosový chlebík je skvělou snídaní i svačinkou a potěší i ty, co sladké moc nemusí, díky přirozené chuti banánu a jablek jsem nemusela použít žádný přidaný cukr. Zároveň je bezlepkový, takže si na něm pochutnají i celiaci

Z hlediska výživy zde najdeme samozřejmě více sacharidů, ale přesto také minerály jako je draslík a hořčík a třeba také spoustu vlákniny.

Na celý chlebík potřebujeme:

100 g kokosu

50 g mandlové mouky

2 vejce

1 lžička kypřícího prášku

140 ml mandlového mléka

2 banány

1 lžíce skořice

1 lžička badyánu

1 lžička vanilkové tresti

1 větší jablko

15 g kokosového oleje

15 g nasekaných mandlí

30 g datlí nakrájených na malé kousky

Smícháme kokos, mandlovou mouku, koření a kypřící prášek a vše promícháme. Jablko oloupeme a nastrouháme najemno. Banány vložíme do mixéru, přilijeme mléko a vše rozmixujeme dohladka, jakmile máme hladkou hmotu, smícháme ji s ostatními surovinami. Přidáme rozpuštěný kokosový olej, vejce, mandle a datle a vše důkladně smícháme.

Pečeme ve formě vyložené pečícím papírem 1h na 180°C. Po upečení chlebík vyndáme a necháme alespoň hodinku-dvě vychladnout, aby ztuhl. Tím, že jde o bezlepkový chléb, musí se nechat déle odstát, aby se suroviny spojily.

Podáváme s kávičkou :).


Kalorická a biologická hodnota jednoho plátku (1cm, asi 50g):

126 Kcal, 3 g bílkovin, 9 g sacharidů, 8 g tuků