Apple pie aneb závan Ameriky

04.11.2017

Na přání přítele jsem se rozhodli oprášit vzpomínky na Ameriku a upéct klasický americký apple pie.

Zjistila jsem, že na něm není nic těžkého, ale také nic moc zdravého :D. Můžete zkusit určitě i zdravější variantu, například s celozrnnou moukou a sladidlem místo cukru, už to ale nebude ono.

Koláč je plný vitamínu B a vlákniny, protože v něm najdete spoustu jablek. 

Na těsto budeme potřebovat:

250g polohrubé mouky

špetka soli

115g másla

120ml studené vody

Na náplň:

6 jablek

150g cukru (třtinového/bílého, případně med či sladidlo)

1 lžíce polohrubé mouky

1/2 lžičky skořice

1/2 lžíce másla

Všechny suroviny na těsto smícháme a uhněteme vláčné těsto, které necháme hodinku odležet v lednici. Mezitím si oškrabeme jablíčka a nakrájíme je na malé kousky nebo měsíčky, podle toho, jak chceme náplň vysokou. Já udělala měsíčky a ty překrájela ještě napůl. Jablka smícháme s cukrem, moukou a skořicí, přidáme rozpuštěné máslo a vše promícháme.

Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na dvě půlky. Jednu vložíme do koláčové formy a vytlačíme ji po všech stranách formy. Nasypeme směs s jablky a rozprostřeme ji rovnoměrně po formě. Druhou půlku těsta vyválíme do placky a překryjeme s ní koláč. Kraje pečlivě utlačíme a koláč tak uzavřeme

Povrch můžeme potřít žloutkem nebo máslem a propícháme ho vidličkou, aby mohla pára z jablek utíkat. Koláč pečeme přibližně 45-60 min na 200°C.

Kalorická a biologická hodnota na 1 kus z 12ti:

260 Kcal, 3g bílkovin, 40g sacharidů, 10g tuků