Veganský quinoa kejk

14.01.2020

Tahle super novinka je opravdu pro lidičky, kteří hledají zdravé alternativy dortíků, řeší veganskou stravu nebo chtějí zkoušet nové věci. Taky potěším určitě milovníky quinoy, bezlepkáře a všechny intolerantní na laktózu, či bílkovinu! Dortík je opravdu boží, tak šup šup, zkuste ho!

Na 1 kejk potřebujeme:

  • 250 g černé quinoy 
  • 175 g datlí 
  • 410 ml vody
  • 3 kapky citrónového aroma (volitelné)
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů BIO (DMko)
  • 4 lžíce kakaa
  • 2 lžíce chia semínek
  • špetka soli
  • 4 lžíce kokosového cukru

Na polevu:

  • 3 banány
  • 15 datlí
  • 2 lžíce kešu másla (100 g)
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce kokosového oleje (30 g)

Quinou a datle si namočíme do vlažné vody na 1h a následně slijeme přes sítko. Díky tomu se nám bude vše lépe mixovat.

Pak smícháme všechny suroviny v blenderu a mixujeme alespoň 3-5 min úplně dohladka.

Připravíme si 23 cm formu, kterou si vyložíme pečícím papírem a vymažeme boky formy, pokud je to potřeba a nalijeme do ní těsto tak, aby bylo rovnoměrně rozlité a nedělalo kopeček. Pečeme na 180 °C asi 40-45 min. Jestli je těsto upečené zjistíme, když zapíchneme opatrně do středu nůž a po vytáhnutí je čistý.

Upečený kejk dáme vychladnout a až pak na něj nanášíme polevu, kterou připravíme tak, že opět všechny ingredience rozmixujeme společně (blender je má pravá ruka, je to tak :D, miluju rychlé recepty bez složité přípravy!), pokud vám trochu zůstane, nevadí, nechejte si frosting v lednici třeba na snídani. 

Celý kejk skladujte v lednici 3 dny maximálně. Dobrou chuť!